Valmis ruokavaliosuunnitelma – hyöty vai haitta terveydelle?

food, fruit, dessert

Netissä erilaiset ravintosuunnitelmat myyvät ja niillä tehdään räikeästi kauppaa ihmisten terveyden kustannuksella. Yleensä halvin ja parhaiten markkinoitu ei laadultaan ole paras ja yksilöity.

Verkkovalmennusten valinnassa kannattaa käyttää harkintaa ja tarkistaa aina sisällön tekijän ammatillinen pätevyys. Valmiit suunnitelmat voivat olla joskus täysin hyödyllisiäkin, jos ne on laadittu terveyttä edistävästi ja yksilölliset tarpeet huomioiden.

HYÖDYT

🌟Saadaan riittävästi energiaa ja tarpeen mukaista ravintoa, jolloin ajatukset eivät keskity ruokaan. Syömisen hallitseminen on tällöin helpompaa.

🌟Ateriasuunnitelma suojaa syömästä liikaa tai liian vähän eli tukee painonhallintaa. On riittävän syömisen malli.

🌟Itsenäisesti syödessä niukennetaan helposti liian rajusti ruokavaliota, mikä vaikeuttaa painonhallintaa. Ateriasuunnitelma auttaa syömään riittävästi, pitää aineenvaihdunnan normaalina ja siten helpottaa painonhallintaa.

🌟Tasainen ateriarytmi aamusta iltaan vaikuttaa positiivisesti mielialan säätelyyn, keskittymiskykyyn ja vireystilaan.

🌟Aikaa ei tarvitse valmiin suunnitelman ansiosta käyttää ruoan ajatteluun tai siihen liittyvien päätöksien tekoon. Ei tarvitse pohtia mitä, milloin ja kuinka paljon söisi

🌟Normaalit nälän- ja kylläisyydentunteet palaavat ja jatkossa ohjaavat syömistä.

🌟On lupa syödä ja siitä on olemassa valmis suunnitelma.

🌟Unen laatu paranee, kun ei joudu menemään nälkäisenä tai liian kylläisenä nukkumaan.

🌟Elämänlaatu paranee, kun syöminen säännöllistyy.

food, meal, salmon

HAITAT

❌Ovat liian jäykkiä tavallisen ihmisen syömisen malliksi. Estää syömästä ruoka-aineita yhdisteleviä reseptejä, koska energiaravintoaineet tulee ottaa erillisistä ruoka-aineista.

❌Ei tarvitse itse ottaa vastuuta omasta syömisestä.

❌Ei opeta tekemään itsenäisesti terveyttä edistäviä ratkaisuja ruokavalinnoissa.

❌Ruokavalikoima rajoittuu vain suunnitelmassa oleviin, minkä vuoksi myöhemmin on vaikea siirtyä joustavaan ja vapaaseen syömiseen.

❌Niissä korostuvat usein energiarajoitus ja vähärasvaisuus, mikä ei kaikille ole tavoitteen mukaista ja terveyden kannalta oleellista.

❌Ruokavalion sallivuus puuttuu, herkuttelua ei sallita lainkaan tai se on hyvin rajoitettua.

fitness, dumbbell, vegetables

Oletko ostanut valmiin dieettiruokavalion tai ateriasuunnitelman? Huomasitko jotain yllä mainituista tai jonkin muun oleellisen asian?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *