Miksi laihduttamisen lopettaminen on ainut tehokas keino painonhallintaan?

Suurin osa meistä on varmasti ollut elämässään tyytymätön omaan painoonsa ja yrittänyt laihduttaa ne kuuluisat viimeiset kilot. Takana saattaa olla kymmeniä erilaisia ruokavaliokokeiluja ja ostettuja dieettivalmennuksia. 80 %:lla paino kuitenkin palaa vuoden sisällä takaisin.

Miksi kaikesta huolimatta pudotetut kilot aina palaavat ja tunnemme epäonnistuneemme?

Vika ei ole sinussa, vaan tavassa, jolla meille yritetään painonpudottamista opettaa. Ratkaisu ei ole ruoka-aineiden karsiminen tai kalorien laskeminen. Ei auta paastota tai seurata ruokavalio-ohjeita. Ei auta tuntien hikiliikunta tai karppaaminen. Kenenkään keho ei kestä alle 1200 kcal kitudieettejä loppu elämää terveyttä vaarantamatta. Tai puhumattakaan siitä, että herkuista täytyisi kieltäytyä. Se rajoittaa elämää sekä sosiaalisesti että henkisesti.

Herkut kuuluvat joustavaan syömiseen

Mikä vikaa nopeissa dieettikuureissa on?

Jos painonpudotus toteutetaan muutamassa kuukaudessa tiukalla dieetillä, hidastuu aineenvaihdunta sen seurauksena useammalla sadalla kilokalorilla. Joudut painon ylläpitämiseksi siis syömään vielä tuon hidastuneen aineenvaihdunnan verran alle dieettikaloriesi. Käytännössä siis, jos dieetillä olet syönyt 1200 kcal, joudut ylläpitovaiheessa syömään tätäkin vähemmän. Ei kuulosta kovinkaan mahdolliselta loppu elämää ajatellen!

Vastaus on yksinkertaisesti jatkuvan laihduttamisen lopettaminen, aineenvaihdunnan palauttaminen normaaliksi ja vasta sen jälkeen joustavaan ja keholähtöiseen syömiseen perustuva maltillinen painon pudottaminen. Ilman dieettiä kaloreita voidaan päivässä helposti karsia noin 500 kcal, kun kiinnitetään huomiota ruoka-ainevalintojen laatuun. Yhden rasvakilon laihtuminen vaatii keskimäärin 7000 kcal energiavajetta, joten yhden kilon painonpudotus tapahtuisi tällä tavalla parissa viikossa. Voidaan siis unohtaa pikadieettien lupaukset useamman painokilon viikkopudotuksista. Niissä ei muutu kuin kehon nestepitoisuus!

Askeleet järkevään laihduttamiseen:

  1. Lopeta kalorien laskeminen, liian vähäinen syöminen ja tiettyjen ruoka-aineiden välttely.
  2. Syö vähintään useamman kuukauden ajan kulutukseesi nähden riittävästi ja joustavasti kaikkia ruoka-aineita, 80 %:n pääpaino kuitenkin terveellisissä valinnoissa. Opettele kuulostelemaan milloin olet nälkäinen ja kylläinen. Ssyö näiden tuntemusten mukaan.
  3. Kun kehon aineenvaihdunta toimii, voidaan pientä energiansaannin vähennystä toteuttaa syömällä edelleen säännöllisesti nälän tunteen mukaan. Suositaan useammin vähäenergisiä ruokia, kuten vihanneksia, kasviksia, hedelmiä, marjoja, kanaa, kalaa, kasviproteiininlähteitä herkkujen ja ravintoköyhien ruokien, kuten vehnäleipien tai keksien, sijaan. Kiinnitetään huomiota siihen, että suurin osa valinnoista on terveyttä edistäviä. Tässä kohtaa ammattilaisen apu esimerkiksi itselle sopivien ruokailutottumusten löytämiseksi ja energiansaannin rajoittamiseksi joustavalla tavalla voi olla tarpeen.
  4. Jatketaan keholähtöisesti syömistä, kunnes paino asettuu kullekin ominaiseen biologiseen normaalipainoon. Missään vaiheessa energiansaantia ei kannata enää laskea liian alas, sillä silloin menetetään aineenvaihdunnan kannalta tärkeää lihasmassaa, heikennetään elimistön hormonitoimintaa ja päädytään pahimmassa tapauksessa säästöliekki-tilaan.
  5. Painojojoilun kierteestä selvitty ja kroppa toimii hyvin sille ominaisessa hyvinvointipainossa.
  6. Ylläpidä uutta painoasi syömällä edelleen säännöllisesti, riittävästi, sallivasti ja joustavasti ilman turhia rajoituksia ja nauti elämästä!

Muutos ei tapahdu yhdessä viikossa, vaan siihen tarvitaan vuosia aikaa ja tietämystä siitä, miten asia kannattaa terveellä tavalla tehdä. Sitä varten on olemassa ravitsemuksen ammattilaisia, joiden laihdutusneuvot perustuvat tutkittuun tietoon kehon toiminnasta ja ohjaus tehdään aina terveys huomioiden. Yksin muutos voi olla haastava, mutta sitä varten kannattaa pyytää apua osaavalta ammattilaiselta.

-Jenni K.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *